Țara din Europa care schimbă data Crăciunului, prin lege: se întâmplă la granița cu România, obligatoriu

de: Alexandru Puiu
31 07. 2023

Când vine vorba de marile sărbători ale creștinătății, deși ne-am obișnuit să le sărbătorim în anumite zile și pare să existe un consens global pe subiect, realitatea este un pic mai complicată. Tocmai din acest motiv, legi noi ajung să impună schimbarea unor tradiții de sute de ani.

În Ucraina, până anul acesta, Crăciunul s-a sărbătorit pe 7 ianuarie, în conformitate cu valorile Bisericii Ortodoxe Ruse. Printr-o lege adoptată la finele săptămânii trecute, data la care se sărbătorește Crăciunul a fost mutată pe 25 decembrie, la fel ca în cea mai mare parte a Occidentului, inclusiv în România.

Crăciunul și ruperea de Rusia

Proiectul de lege a fost semnat vineri de președintele Volodimir Zelenski și a fost menit să certifice, din nou, ruptura tot mai mare între bisericile ortodoxe de la Kiev și Moscova. Acest efort de separație între cele două instituții a început imediat după invazia Rusiei de anul trecut, conform The Guardian, citat de Hotnews.

„Lupta neîncetată pentru identitatea lor contribuie la… dorința fiecărui ucrainean de a-și trăi viața urmând propriile tradiții și sărbători”, se arată într-o notă explicativă a proiectului de lege pe site-ul parlamentului. În același document se atrage atenția asupra faptului că noua lege are ca scop ”abandonarea moștenirii ruse care impune sărbătorirea Crăciunului pe 7 ianuarie.”

Deși pare un detaliu de fond mai mult decât o schimbarea esențială, majoritatea ortodocșilor din Ucraina au sărbătorit Crăciunul pe 7 ianuarie până anul trecut, la fel ca alte țări ortodoxe care folosesc calendarul iulian introdus în anul 46 Î. Hr. Această schimbare nu s-a luat însă peste noapte, Biserica Ortodoxă a Ucrainei (fidelă Kievului) anunțând încă de acum două luni ca va trece la calendarul iulian îndreptat. Trecerea la noul calendar se va face începând cu 1 septembrie, când începe anul liturgic, cu mențiunea că „în zilele noastre, calendarul iulian este perceput ca fiind legat de cultura bisericii ruse”.

„Întrebarea aceasta a apărut cu o nouă forță ca rezultat al agresiunii ruse” a scris Biserica Ortodoxă a Ucrainei. Mai mult decât atât, un sondaj de opinie făcut de guvernul ucrainean în luna decembrie a anului trecut a arătat că 59% din peste 1,5 milioane de respondenți s-au pronunțat în favoarea sărbătoririi Crăciunului în data de 25 decembrie.